flower

GYNÆKOLOGISK UNDERSØGELSE


En gynækologisk undersøgelse er en undersøgelse af kvindens ydre kønsorganer og skeden, samt en undersøgelse af kvindens indre kønsorganer (livmoderen og æggestokkene). De indre kønsorganer ligger inde i maven og kan ikke ses, men kan kun føles igennem skeden samt undersøges med ultralyd igennem skeden.


Undersøgelsen foregår ved, at kvinden ligger på ryggen med benene placeret i bøjler, der støtter benene så kvinden ligger så behageligt som muligt. Det er meget vigtig at slappe af og jo bedre man er til at slappe af jo mindre ubehagelig er undersøgelsen. Først undersøges de ydre kønsorganer og dernæst indføres et spekulum i skeden. Et spekulum er et instrument, som holder skeden åben. Instrumentet findes i flere udgaver og er af metal som to-hånds eller en-hånds spekulum ("andenæb"). Instrumentet findes i flere størrelser således at det er muligt at finde den rette størrelse til dig.

Ved at placere instrument i skeden kan gynækologen se skedens vægge og livmoderhalsens åbning. Herefter undersøges skeden og de indre kønsorganer med fingrene, hvorved der indføres 2 fingre i skeden og med den anden hånd føler gynækologen på kvindens mave for på den måde at kunne mærke livmoder og æggestokke. Derefter indføres ultralydsproben gennem skeden, så gynækologen kan se livmoder og æggestokke.


celleforandringer .jpg