Hysteroskopi

GYNÆKOLOGISK UNDERSØGELSE


Hysteroskopi

Livmoderen har form og størrelse som en pære. Den runde del kaldes for livmoderhulen, mens den smalle del, kaldes for livmoderhalsen. Livmodervæggen består af et tykt lag muskler, som inderst er beklædt med en slimhinde. Ved kikkertundersøgelse kan man se direkte sygdomsforandringer i livmoderhulen såsom muskelknuder, polypper, voldsom vækst af livmoderslimhinden samt en del godartede eller ondartede tumorer. Undersøgelsen foretages med en lille kikkert (et hysteroskop), som føres op gennem skeden og livmoderhalsen.


Før selve undersøgelsen:

Du kommer først til en konsultation, hvor gynækologen beder dig beskrive dine symptomer. Herefter foretages en gynækologisk undersøgelse samt en vaginal ultralydsscanning. Eventuelt foretages en vandscanning, hvor der føres et lille kateter op i livmoderhulen og derefter sprøjtes saltvand i livmoderhulen. Det er da muligt at se, hvis der er noget uregelmæssigt i livmoderhulen, såsom polypper eller små muskelknuder (fibromer). Hvis vandscanningen afslører en forandring, men ikke er fyldestgørende nok, gentages kikkertundersøgelsen en anden dag.

Kikkertundersøgelsen

Du ligger med benene oppe i nogle benstøtter på samme måde som ved en gynækologisk undersøgelse. Der indføres et spekel i vagina og der lægges en lokalbedøvelse i livmoderhalsen. Derefter føres en lille kikkert gennem skeden og livmoderhalsen op i livmoderhulens hulhed. For at få et godt billede gennem kikkerten, udvides livmoderhulen ofte med lidt saltvand. Herefter vurderes sygdomsforandringerne og der udtages eventuelt vævsprøver. Indgrebet varer normalt nogle få minutter.


Efter undersøgelsen

Du kan tage hjem umiddelbart efter undersøgelsen, dog er det ikke tilrådeligt at føre bil lige bagefter. Efter undersøgelsen kan du føle lidt ubehag som ved en menstruation, og du får lidt smertestillende ved undersøgelsens afslutning efter behov. Du kan forvente en svag blødning efter undersøgelsen. Hvis du får smerter eller blødninger, som er kraftigere end hvad du er vant til under menstruation, skal du kontakte klinikken i dagtimerne, enten pr. telefon eller mail. I aften- og nattetimerne kontaktes lægevagten.

Svar på undersøgelsen

Hvis der er taget vævsprøver, skal du regne med at der går 1-2 uger, inden svaret foreligger. Ved konsultationen aftaler vi om du ønsker svar pr. telefon eller på e-mail (via lægevejen). Hvis du vælger at få svar på e-mail, skal du huske at bekræfte at du har fået svaret.