spiraler.jpg

HORMONSPIRAL ELLER KOBBERSPIRAL


Hormornspiral eller kobberspiral. Vi har nedenfor beskrevet de to slags spiraler, hormonspiral og kobberspiral, og hvor de adskiller sig fra hinanden. De virker i princippet ens i forhold til anvendelse som prævention. Hormonspiralen giver imidlertid en række andre fordele og det er vor erfaring, at denne type giver færrest ulemper og bivirkninger. På den baggrund anbefaler vi normalt hormonspiralen fremfor kobberspiralen, også selvom formålet alene er prævention.


Hormonspiral (Mirena)

Hormonspiralen beskytter mod graviditet på samme niveau som sterilisation. Du er beskyttet mod uønsket graviditet straks efter opsætning af hormonspiralen. Risikoen for at blive gravid er 1,1 ud af 1000 kvinder pr år. Jaydess beskytter mod graviditet i 3 år.


Hormonspiral (Jaydess)

Hormonspiralen beskytter mod graviditet på samme niveau som sterilisation. Du er beskyttet mod uønsket graviditet straks efter opsætning af hormonspiralen. Risikoen for at blive gravid er kun 1 ud af 1000 kvinder pr år. En Mirena beskytter mod graviditet i 5 år. Ca 3,4% udstødes det første år. Blødning mindskes.


Kobberspiralen

Kobberspiralen er en sikker præventionsform. Typisk optræder 10-20 graviditeter ud af 1000 kvinder pr år. En kobberspiral holder i 5-8 år. Dog øges risikoen for infektioner i æggeledere og æggestokke efter 5 år. Ca. 5-10 % udstødes det første år, udstødningen er ofte ledsaget af smerter og blødning. Ca. 10-15 % fjernes pga. bivirkninger – overvejende øget blødning og smerter